Utbilda dig inom bygg och måleri

Två yrken som garanterat ger jobb, är inom byggbranschen och inom måleribranschen. Det går redan tidigt att välja denna bana, genom att välja rätt linje på gymnasiet, men det går även bra att utbilda sig senare i livet. Det finns Komvux, vuxenutbildningar, YH, Lernia och mycket mer. Har du inte så att du kan få CSN, så kanske du får ta ett litet lån för att ta dig finansiera din utbildningen, forbrukslånguiden.com listar alternativ för detta om du befinner i Norge. Det kan det vara värt för att få en gedigen utbildning.

Utbilda dig inom byggbranschen

Byggbranschen i sig är ett område som är rätt så brett och det finns en mängd hantverksyrken att välja mellan. Den som gillar att jobba med händerna ska definitivt satsa på detta. Det du kan utbilda dig till är bland annat snickare, murare, golvläggare, svetsare och så vidare. Det finns även så kallade lärlingsyrken att välja mellan. Då får du som lärling lära dig allt av en mästare. Inom dessa utbildningar hittar man yrken som bokbindare, körsnär, båtbyggare, repslagare, urmakare, bryggare, tapetserare och mycket mer. Byggbranschen är ett område där man har behov av skickliga hantverkare. Det finns fortfarande saker som måste göras för hand till exempel. Det går att gå utbildning inom detta redan på gymnasiet, genom att välja bygg- och anläggningsprogrammet sedan inriktning på det man vill bli.

Utbilda dig till målare

Inom byggbranschen finns kategorin målare. En målare jobbar med att måla inomhus och utomhus i privata och offentliga miljöer. Även detta är ett hantverksyrke. En målare ska kunna måla om befintliga byggnader och måla nybyggnationer så väl som kunna tapetsera. Målare jobbar med att måla olika saker så som ytterväggar, innerväggar, tak och fönster, staket, uthus, altaner med mera. De jobbar även med att hänga tapeter och med dekorationsmålning. En viktig del av måleriarbete är att göra ett bra underarbete. Detta innebär att man innan målningen ska tvätta väggar, slipa, spackla ojämnheter med mera. Underarbetet är det som tar tid, inte själva målningen.

Målare jobbar med verktyg som pensel, roller, färg men även med spackel, skrapverktyg och färg- och spackelspruta. Ofta kan arbetsmomenten man gör vara påfrestande för olika delar av kroppen. Ofta kan knä, rygg, nacke och axlar ta en del stryk. Är man redan målare kan man sedan specialisera sig inom dekorationsmåleri, färgsättning, inredning eller försäljning. Det går att utbilda sig till målare redan på gymnasiet, då går man helt enkelt bygg- och anläggningsprogrammet inriktning måleri. Sedan ska man jobba som lärling i två år och efter det avlägger man ett gesällprov.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *